MADE aborda a Móra d’Ebre el futur sense nuclears en la Jornada ‘Alternatives per un territori energètic’
novembre 23, 2017Sopar col·loqui amb el president i CEO de Chocolates Valor, Sr. Pedro López
desembre 15, 2017“HEM DE FER UNA REVOLUCIÓ ENERGÈTICA”
Els experts deixen clar a la Jornada MADE que el territori ha d’experimentar una completa transformació dels models energètics i que el futur només pot ser de les renovables
Móra d’Ebre, a 24 de novembre. “El futur serà de les renovables o no serà”, “hem de fer una revolució energètica, una completa transformació dels models energètics”. Són algunes de les conclusions que aporten els experts que ahir van assistir a la Jornada MADE, sota el títol ‘Alternatives per un territori energètic’, celebrada al Teatre La Llanterna a Móra d’Ebre. La iniciativa de la Mesa d’Alcaldes de l’Energia de Catalunya, a la qual van sumar-se més de mig centenar d’especialistes, autoritats i professionals d’aquest sector clau per a les Terres de l’Ebre, va deixar palès que és obligatori actuar amb determinació i donar protagonisme a les fonts renovables, més tenint en compte que la vida útil de les nuclears que funcionen a Catalunya està previst que acabi al voltant de 2030. Hi està en joc la sostenibilitat del planeta, perquè el canvi climàtic no és un invent, sinó “quelcom que ja està passant”, com van remarcar els ponents de la Jornada MADE. En el cas de Catalunya, l’energia fotovoltaica i l’energia eòlica son les dues vies de futur més sòlides, segons els experts que van prendre la paraula al Teatre La Llanterna.
Després de l’acte d’inauguració, protagonitzat per l’alcalde de Móra d’Ebre, Joan Piñol, i el president de MADE i alcalde d’Ascó, Josep Maria Buixeda, el primer a intervenir va ser el vicepresident del Club de l’Energia i Medi Ambient d’Esade Alumni i Managing Director Innogy Spain, Robert Navarro. Per a ell, no hi ha cap dubte: “El futur és renovable. El preu d’emmagatzematge està baixant. I arribarà un moment que aquestes fonts energètiques siguin competitives. La solució no és senzilla ni immediata, però és el camí a seguir”.
Navarro creu ineludible reformar el mercat elèctric, que, segons explica, ara està basat en el curt termini i no en el llarg. En definitiva, “el camí és molt clar, el futur serà renovable. La polèmica estarà en el ritme, però el canvi climàtic obliga a fer-ho com més aviat millor. Hem d’avançar cap a un món més net i sostenible”, conclou l’especialista.
Canvi climàtic
La Taula sobre ‘Transició Energètica al territori MADE’, va comptar amb la presència, com a moderador, de Lluís Pinós, delegat de Red Eléctrica de España, i, com a ponents, de Ferran Tarradellas, director de l’Oficina de la UE a Barcelona, i Jaume Morrón, gerent d’Eolic.Cat. Tarradellas insisteix que el canvi climàtic ja és la primera causa d’immigració al món: “És quelcom que ja està passant, no que passarà”. El ponent recorda que l’objectiu de la UE és arribar a 2050 amb cap emissió de CO2. Europa és altament dependent de l’energia exterior, ja que ha d’importar més de la meitat de tota la que en consumeix. Per això, Tarradellas advoca per un model en el qual s’aposti per les fonts renovables i, alhora, s’aprofiti per crear llocs de treball al territori local i no estar exposats a crisis econòmiques a causa de conflictes en les zones geogràfiques on ara comprem el petroli i el gas. A més a més, recalca que l’eficiència energètica és obligada. Com a repte de futur, a molt llarg termini, alerta que “tindrem un problema amb l’aigua. I necessitarem alimentar més de 9.000 milions de persones a tot el planeta. Per tant, necessitarem més capacitat de producció energètica”. En aquesta línia, menciona la tecnologia de fusió com a alternativa de futur.
Jaume Morrón, gerent d’Eolic.Cat, avisa que el canvi cap a un nou model energètic requereix molta planificació. I el temps s’esgota, alerta. L’expert indica que per complir els plans del Parlament que Catalunya obtingui a 2030 el 50% de la seva energia de fonts renovables s’haurien de generar cada any, a partir de 2019, 300 nous megavats tant en energia eòlica com en fotovoltaica. Morrón ho veu possible perquè altres territoris de característiques semblants a les de Catalunya ho han assolit. No obstant, considera clau la capacitat industrial i la voluntat política. Per exemple, va cridar l’atenció sobre el fet que actualment la tramitació administrativa per instal.lar un sol aerogenerador pot portar fins a sis anys. I, a més a més, el pla d’implantació de l’eòlica encara és restrictiu.
El carbó, la font més contaminant i amb reserves més abundants
El professor emèrit de la Universitat Politècnica de Catalunya Carles Riba, que va ser presentat pel director de MADE, Jesús Benaiges, va desenvolupar a la seva conferència les ‘Claus per a un nou paradigma energètic’. El ponent recorda, quant a l’estat de les reserves energètiques al món, que el carbó, precisament la font més contaminant, és el més abundant, amb un 51% del total, seguit del petroli (23%), gas natural (19%) i urani (7%). Si continuen les tendències actuals, el petroli s’acabarà cap al 2042 i la resta de fonts abans de 2060. Però, Riba afegeix immediatament: “No podem seguir per aquesta línia, perquè això significaria arribar a aquesta data amb l’atmosfera destrossada”.
El professor universitari critica que encara el 80% de l’energia al món prové de fòssils. “Hem d’aprofitar més el sol, i més a Catalunya i a Espanya. La vall de l’Ebre és una zona propícia tant per l’energia solar com per l’eòlica”, va ressaltar.
Consens per fer la transició
El cap de la Divisió de Planificació Energètica de l’ICAEN, Joan Esteve, va deixar clar a la seva intervenció, introduïda per la presidenta del Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre, Gemma Carim, que cal una revolució energètica. “Hem de fer aquesta revolució, una completa transformació dels models energètics. No hi ha dubte que s’ha de fer i al més aviat possible”, insisteix. Per a Esteve, l’únic a discutir es com fer la transició perquè afecti el menys possible a l’economia: “És clau el consens de tota la societat”.
La Jornada MADE també va ser l’escenari perquè les Diputacions de Tarragona i Barcelona expliquessin les seves polítiques d’actuacions dintre del Pacte dels Alcaldes per afavorir l’eficiència energètica i reduir les emissions de CO2, en el marc d’un acord global a la UE. Els encarregats de fer aquesta exposició van ser Josep Maria Prunera, cap de Medi Ambient, Salut Pública, Enginyeria i Territori de la Diputació de Tarragona, i Ramon Minoves, assessor de Medi Ambient i Espais Naturals de la Diputació de Barcelona. El periodista de Catalunya Ràdio Manel Sastre va moderar aquesta Taula.
MADE reclama certeses sobre la vida útil de les nuclears
Per la seva part, el president de MADE, Josep Maria Buixeda, demana a polítics i empreses certeses sobre el temps de vigència de l’energia nuclear durant la transició de les energies fòssils cap a les renovables. Es queixa Buixeda que no hi ha un consens ferm entre les part involucrades i, per tant, encara no se sap, exactament, fins a quan s’allargarà la vida de les nuclears, tot i que es parla de l’any 2030. La nuclear és una font energètica que ha marcat el territori i ha impedit desenvolupar altres alternatives econòmiques, recorda Buixeda. Per això, el director de MADE, Jesús Benaiges, destaca la importància del fons de compensació lligat al nou impost nuclear català, amb l’objectiu d’atreure inversions en energies renovables, la gran aposta de futur.
La MADE està constituïda pels alcaldes de nou ajuntaments de les comarques de Tarragona: els d’Ascó, Garcia, La Torre de l’Espanyol, Móra d’Ebre, Móra la Nova, Riba-roja d’Ebre, Tivissa, Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant i Vilalba dels Arcs. La MADE es va constituir amb l’objectiu de convertir-se en un organisme que creï debat entorn de l’energia i ajudi a buscar a curt i mig termini energies més sostenibles per al territori.