El 3r Workshop d’Energia i Empresa aborda a Valls les claus de la transició energètica al nostre territori
abril 12, 2018Turisme de qualitat, enoturisme i gastronomia, grans apostes de la quarta edició del Mediterranean Tourism Meeting de Tarragona
maig 7, 2018Els ponents de la jornada sobre eficiència i sostenibilitat, organitzada per Open Energy Institute (OEI),
en col·laboració amb l’Ajuntament de Valls, destaquen que s’ha d’apostar per les renovables
Valls, 19 d’abril. L’Open Energy Institute (OEI) va celebrar ahir, en col·laboració amb l’Ajuntament de Valls, el 3r Workshop d’Energia i Empresa, una jornada de treball que té per objectiu avançar en el camp de l’eficiència energètica i la sostenibilitat al nostre territori. L’esdeveniment, que va tenir lloc durant tot el matí a les instal·lacions del Fèlix Hotel de Valls, va comptar amb la participació d’especialistes de prestigi que van exposar propostes per poder afrontar la transició energètica amb les màximes garanties i respecte al medi ambient, una tasca ineludible davant les amenaces del canvi climàtic. Els experts van coincidir en la necessitat d’accelerar aquesta transició energètica i de prendre mesures per frenar els efectes de l’escalfament global del planeta.
El 3r Workshop d’Energia i Empresa, la secretaria tècnica del qual va ser responsabilitat de Bamboo Comunicació, va ser inaugurat pel regidor d’Empresa i Ocupació de l’Ajuntament de Valls, Joan Carles Solé; el diputat de Recursos Humans, Ocupació i Emprenedoria de la Diputació de Tarragona, Joan Josep Malràs; el delegat del rector de TIC de la URV, Roberto Giral, i el president d’Open Energy Institute, Robert Moragues.
El director de la Càtedra Dow/URV de Desenvolupament Sostenible i professor del Departament de Geografia de la URV, Òscar Saladié, va pronunciar la conferència inaugural d’aquest 3r Workshop d’Energia i Empresa, amb el títol: ‘El nou horitzó de l’energia. Accions per a un futur sostenible’. Acabada la intervenció de Saladié, hi va haver una pausa-cafè que va precedir a la ‘Taula sobre Transició Energètica’, en la qual van participar el gerent d’Eolic.Cat, Jaume Morron, i el màxim responsable de l’empresa Aquí Energia, Ramon Vallverdú. Morron va parlar sobre ‘Com assolir l’objectiu que l’any 2030 el 50% del consum de l’electricitat es cobreixi amb fonts renovables’, mentre que Vallverdú va dedicar la seva ponència a desenvolupar ‘Mesures cap a l’eficiència energètica’.
Seguidament, va arribar el torn de la ponència ‘El district heating de Sant Sebastià. Una aposta per l’energia neta’, a càrrec de Raúl Ramos Gamero, coordinador de Proyectos de Servicios Energéticos. Centro de Competencia de Energía y FM de Ferrovial Servicios. La xerrada va estar presentada pel gerent de Sirusa, Armengol Grau. Després d’aquesta conferència, va ser el moment d’escoltar l’experiència de dos interessants projectes locals capaços de proporcionar a les empreses unes bones connexions a les xarxes de telecomunicacions en zones on no arriba la fibra òptica: OnWifi i Punt d’Accés. La taula rodona, ‘Solucions de connectivitat per als polígons industrials’, va estar integrada per Jorge Martínez i Jorge Jiménez, d’OnWifi, i Carles Casanova, de Punt d’Accés.
Tots tres van donar pas a la ponència de clausura, a càrrec del catedràtic de Geografia Física de la Universitat de Barcelona Javier Martín-Vide, un dels grans especialistes sobre el clima. ‘El canvi climàtic, una realitat que exigeix mesures d’adaptació. La resposta empresarial’ va ser el títol de la conferència. En la seva intervenció, el professor Martín-Vide va deixar palès que l’escalfament del planeta és una evidència i que tots els models de pronòstic científic indiquen que d’aquí a final de segle la temperatura pujarà entre 1 grau i 3,7 graus. De la resposta de la humanitat depèn que el canvi, ja imparable a parer seu, sigui més o menys important. Per pal·liar aquest escalfament considera clau reduir les emissions de CO2 i apostar de manera inequívoca per les energies renovables, com ara la solar i l’eòlica.